Zó moeilijk is het ook weer niet om aan de talkshowtafel te komen

Blog
Opinie
Bas Hakker
26-07-2023
Niet zo lang geleden sprak ik Samuel Levie van het worstenmerk Levie & Brandt. Hij vertelde hoe hij het leuke verhaal áchter het merk - ze maken worsten van varkens met een goed leven - in de media kreeg. Want terwijl experts altijd zeggen dat het heel lastig is om bij DWDD en Jinek aan te schuiven, lukte het hem een paar keer. Bij DWDD maakte hij samen met chef-kok Robert Kranenborg een ingewikkeld gerecht voor een miljoenenpubliek en bij Jinek vertelde hij over Support Your Locals tijdens de Coronaperiode. Nou ja, jullie moeten dat verhaal maar eens lezen, maar het was voor mij aanleiding om een blog te maken over hoe je dat - nog steeds - kan aanpakken als ondernemer of bedrijf:
1. Bedenk iets creatiefs
Levie heeft het altijd mooi gevonden om iets creatiefs te bedenken waarmee je publiciteit behaalt. Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar dat is nog steeds hoe het werkt. Elke dag kruipen die acht redactieleden van Talkshow X ehhh Y bij elkaar voor de redactievergadering en staan er een stuk of acht lege stoelen klaar. BN’ers kunnen natuurlijk wegkomen met een verhaal over een zieke schoonmoeder, maar als onbekende moet je gewoon met spektakel komen. Dus haal wat slimme mensen bij elkaar van binnen en buiten het bedrijf en bedenk iets gaafs dat dicht bij de missie van jouw onderneming ligt. Het hoeft ook niet altijd over wereldvrede te gaan: een gratis cursus fietsen van Giant voor vluchtelingen, de jaarlijkse KLM-Open Pilotendag op Schiphol of een boek over Nederlandse hiphop van Oor.

2. Denk als een redacteur
Als je iets bedenkt, denk dan altijd in de lijn van het programma en niet vanuit het bedrijfsbelang. Jinek, Op1 of Renze willen een leuk item van een minuut of acht waar mensen thuis over praten en wat je daarin meekrijgt over het bedrijf is voor een redacteur totaal irrelevant. Belangrijk is dat het nieuwswaardig is; je komt echt met een verhaal dat de kijkers raakt. Je moet de redactie een beetje helpen scoren. Dat betekent dat je altijd aan newsjacking moet doen, om met David Meerman Scott te spreken. Waar zal het deze ochtend over gaan in de redactievergadering van Renze? Over de bosbranden op Rhodos, het WK voetbal van de vrouwen, de Tour de France voor vrouwen, het fenomeen Femke Bol, Twitter dat X gaat worden en natuurlijk moet er nog een licht onderwerp komen. Wat zou je kunnen toevoegen aan Alexander, die meneer van het ANVR en Suse van Kleef? Misschien zou je wel eens willen toelichten hoe Elon Musk zijn bedrijven heeft opgebouwd, gewoon als tegenwicht. Of ben je expert op het gebied van onderhandelen en heb je wat tips voor de voetbalvrouwen om bij hun clubs aan te kloppen voor meer salaris.    

3. Ritsel en regel
Het is natuurlijk allemaal heel erg oneerlijk, maar de mediawereld lijkt net echt de echte wereld; een leuk item is ook een kwestie van ritselen en regelen. Je kent iemand op de redactie via iemand anders een klein beetje, regelt een nummer en stuurt eens een appje. ‘Je kent mij misschien niet, maar ik had een idee voor een leuk item’. Vergeet niet dat een redacteur elke dag een voornaam doel heeft: scoren bij de eindredacteur met een goed item! Vette tip is dat je - om wat publiciteit te regelen - een netwerk moet opbouwen. Doe dat gewoon met een beetje plezier. Redacteuren zijn net gewone mensen dus ze vinden het leuk als je wat aardigs zegt over een uitzending, je meedenkt als je er geen belang bij hebt of gewoon vraagt hoe het gaat op de redactie.   
4. Neem wat geld mee
Bij de NPO kan dat natuurlijk niet, maar in de wereld van de commerciële omroepen helpt het als je een beetje geld meeneemt. Je wordt bijvoorbeeld sponsor van het programma en krijgt ruimte om een item te bedenken. Prima deal natuurlijk en dan is het belangrijk iets te verzinnen waar mensen met plezier naar kijken. Kennen jullie nog het Graydonmannetje bij de mannen van Veronica Inside? Dat bedrijf sponsorde het programma en in ruil daarvoor vertelde hij een paar matige verhalen over dat Real Madrid zo’n rijke club is. Zo moet het dus niet. Stel bijvoorbeeld dat je het als bank belangrijk vindt om jongeren te leren omgaan met geld. Organiseer dan dat je daar in een talkshow elke week over kan praten. Misschien kan de presentator elke week aan de gast aan tafel vragen hoe hij of zei vroeger met geld omging, leende hij bijvoorbeeld voor de Studiefinanciering of nam hij of zei wel eens een PL als er nieuwe sneakers op de verlanglijst stonden? En misschien hebben jullie bij de bank wel een leuke frisse twintiger die uit eigen ervaring iets kan vertellen?
5. Zet de beste prater aan tafel
En dan komen we direct uit bij het laatste punt voor vandaag: niet iedereen is geschikt voor een talkshowtafel. Je zit immers met ervaren mediamensen in één ruimte en dan moet je wel kunnen meepraten. Vergeet daarbij niet dat de Jolings, Gommersen en Dilans van deze wereld ook maar gewoon een beetje meelullen over iets waar ze geen verstand van hebben (net zoals jullie ome Frits). Maar ja, als je er toch bent, moet je wel teksten hebben. Ga naar jouw favoriete kledingzaak om een leuk setje te regelen, organiseer een goede knipbeurt in het dorp en ga lekker zitten. Besef altijd dat je duizend meer ingewikkelde dingen hebt gedaan in je leven aan een grote tafel: nieuwe investeerders binnengehaald uit het buitenland, aardige mensen ontslagen en een krediet geregeld bij die moeilijke mensen van de bank. Dan valt een beetje meepraten over het laatste nieuws en de nieuwe plaat van Joling wel mee toch?
Conclusie: het kan nog steeds
Natuurlijk, het is wel lastiger geworden om aan talkshowtafels te komen als bedrijf, maar het kan nog steeds hoor. De basis is vooral dat je als bedrijf of ondernemer moet leren denken als een redactie; wat kunnen we gaan vertellen waar mensen iets mee kunnen? Dat komt mooi uit want denken als een mediabedrijf is toch wat jullie gaan doen de komende jaren. Begin eens met de simpele vraag intern te stellen: waarmee kunnen wij aankloppen bij Eva, Renze of Beau?   
 
Afbeelding: ChatGPT, Photorealistic, Midjourney.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief