Wat we kunnen leren van Project Inside Out

Blog
PR
Tamara Vlootman
20-07-2015
Bereik en conversie. Dat is vaak het belangrijkste doel van een campagne. Maar helemaal geweldig is het natuurlijk als je daarbij ook echt actie, een movement (in het Engels klinkt het gewoon beter) teweeg brengt. Als een groep mensen zich zo door jouw boodschap aangesproken voelt, dat ze er anderen over vertellen en er ook zelf mee aan de slag gaan. Project Inside Out is een kunstproject, die kunstenaar 'JR' startte door foto's te maken van de jongeren die tijdens de rellen in Parijs auto's in brand staken. Later zette hij het project verder op door foto's van Israëliërs en Palestijnen die hetzelfde beroep hadden, ze waren bijvoorbeeld beide taxichauffeur, naast elkaar in die steden ophing. Zijn doel? Verhalen vertellen die traditionele media slechts voor een deel naar voren brengen. Inmiddels is het project de hele wereld over gegaan en plaatsen 100.000 mensen zélf een foto over een issue waar zij een gezicht aan willen geven op een muur. De kunstenaar print de foto's kosteloos voor deze mensen uit. JR zegt nadrukkelijk geen merk en sponsor aan zich te willen verbinden. Commerciële en artistieke (not for profit) doelen wijken voor een deel van elkaar af. Toch kunnen we veel van dit project leren. Wat zijn nou ingrediënten om mensen te mobiliseren? Ik zie twee duidelijke stappen:

Geef het goede voorbeeld
Als je iets bij mensen teweeg wil brengen, moet je meer doen dan alleen een leuk idee initiëren. Je kunt dus wel leuk bedenken dat jouw merk ergens voor staat, maar dan moet je wel met bewijzen komen. Een mooi voorbeeld van het voortouw nemen: Tony Chocolonely is merk dat is ontstaan vanuit de drang een eerlijker product te leveren en dat doen ze dan ook. Oprichter Teun van der Keuken gaf zichzelf aan bij de rechtbank omdat hij vóór de oprichting van zijn merk zich 'schuldig' had gemaakt aan het in stand houden van slavernij, door 'gewone' chocolade te eten. Hiermee gaf hij een overdreven, maar duidelijk voorbeeld.

Stap vervolgens weer naar de achtergrond
Jammer maar waar. Je bent niet zo belangrijk en dat moet je jezelf ook niet vinden. Dit is een lastig punt want natuurlijk willen wij bekendheid genereren. Dat kan ook, maar als je echt actie wil creëren, werk je faciliterend in plaats van sturend. Daar haalt je merk uiteindelijk het voordeel uit dat je toegankelijker wordt en wordt gezien als 'one of us'. Geef ruimte aan anderen om aan jouw kader invulling te geven. JR bood zichzelf aan als distributiekanaal en liet zijn 'kindje' los. Het was volledig aan anderen wat er verder mee zou gebeuren. Zijn project werd enorm bekend, juist omdat het niet meer alleen van hem was en het groter werd dan hemzelf. Kortom, als je als merk echt wil raken en actie teweeg wil brengen, moet je de actie wel aan anderen over durven laten.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief