Van drol tot traan: it's an emoji-world

Blog
Opinie
Thea van Unen
20-07-2016
Afgelopen zondag was het WorldEmojiDay. Dat het er ooit nog van mocht komen. Ik moest er bijna van huilen - in emoji's uiteraard. Als je het mij vraagt gaat de wereld steeds meer op een Japanse cartoon gaat lijken. Pokémon, emoji's... nog even en we dragen een masker dat ons gewenste gevoel projecteert of een lebberende tong op ons gezicht plakt.

Van emoticon naar emoji
Vergist u zich niet, er is een verschil tussen emoticon en emoji. Het verschil? Een emoticon is :-), een emoji is een :-). De eerste emoticons stammen uit 1982 toen computerwetenschapper Scott Fahlman zijn eerste : - ) tikte. Dit kreeg een Japanse boost waarbij de emoticon emoji werd. Apple maakte het teken groot door het toe te voegen aan haar producten.

Toch is dit niet het eerste begin. In 1841 ontwikkelde een lithograaf de eerste tekens die emoties overbrengen. Beeldcommunicatie zien we uiteraard ook al terug in de steentijd en Egyptische hiëroglyfen komen mij ineens ook reuze bekend voor.

Schrijven in emoji's
Hoe dan ook: de emoji heeft de toekomst. De MSN-generatie is groot geworden. Het digitaal uitdrukken van emoties heeft een vaste plek gekregen in de 'geschreven' communicatie. Dit alles is op zich geen nieuws, maar toch denk ik dat de beeldcommunicatie nog maar net begonnen is. Lange teksten, brochures,

fotobijschriften: alles is steeds compacter of al vervangen door beeld. Merken ontwikkelen custommade emoji's voor hun campagne om zo hun boodschap te verspreiden en in contact te zijn met hun doelgroep. De organisatie Artsen zonder Grenzen ontwikkelde een campagne voor het support van vluchtelingen die volledig uit emoji's bestond en eerder ontwikkelden IKEA, Coca Cola en anderen al een eigen emoji. Er bestaan al heuse boekjes die je helpen om je tekst in emoji's uit te drukken.

Emoji-campagne
Ik zie er naar uit: die eerste klant waarvoor we een emoji-campagne gaan doen met custommade emoji's. Gekoppeld aan SnapChat - een app die ik ineens helemaal begrijp voor bepaalde doelgroepen. Want hoe leuk is het om van jezelf een likkebaardende hond te maken of een tandensmile op te plakken? Als je gewend bent om emoties uit te drukken in een emoji, tja...waarom dan niet op jezelf?

Tekst- en Beeldontwikkeling
Eerder dit jaar haalde Finse scholen het nieuws. Schrijfles wordt afgeschaft en vervangen door typeles. Toetsenborden vervangen inkt en pen en worden daarmee vast onderdeel vanaf de eerste schooldag. Schrijven wordt daarmee steeds meer een ambacht. Weggelegd voor de elite of de kunstenaar. We zien al een enorme trend in typografische communicatie. Quotes, teksten, correspondentie...de typografie wordt gebruikt om er nieuw beeld mee te creëren. Letters worden kunst, schrijven een ambacht. Ergens voelt het voor mij als terug in de tijd. Lezen en schrijven met tekst voor een beperkte groep elite, misschien wel weer de monniken en verder hebben we de afbeeldingen.

Het liefst had ik deze tekst volledig in emoji's geschreven. Nog even en ik versta die kunst ongetwijfeld. Want van mijn handschrift moet ik het helaas niet hebben.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief