The Good Life Agency: imago boven inhoud

Blog
Opinie
Rosanne Van Setten
16-12-2016
"Heb jij het idee dat iedereen leuke dingen doet terwijl jij thuis op de bank zit? Lijkt het alsof iedereen het gemaakt heeft terwijl jij keihard werkt voor een paar rotcenten?" Met deze tekst werd begin deze week The Good Life Agency gelanceerd, een imagobureau voor de gewone mens. Tegen betaling zou het bedrijf je succesvol laten lijken door middel van photoshop, fotoshoots en extra likes op je social media pagina's.

Surprise! It's fake
Afgelopen week werd er door zowel media als reclamebureaus en online influencers veel gespeculeerd of het imagobureau echt is, of toch een hoax. En wie zou er achter zitten? De aap is nu uit de mouw: The Good Life Agency is een campagne van SIRE, zo werd gisteravond bekend gemaakt bij RTL Late Night. Het doel? Ons bewust maken van hoe ver we gaan voor een spannend, mooi en succesvol imago.

Voor velen van ons was het geen verrassing dat The Good Life Agency niet echt bestaat. Na een social media analyse blijkt dat men vooral opgelucht is. Want "als dit echt is, dan is het flink mis met onze maatschappij." En dat is volgens mij precies de boodschap die SIRE wil overbrengen met de campagne. Ook wordt er positief gesproken over de inzet van deze 'hoax' voor de campagne van SIRE. Wellicht dat het feit dat veel journalisten al in de gaten hadden dat het om een campagne gaat en geen echt bureau, de pijn voor hen iets verzacht. De vraag is dan wel: heeft de campagne nut gehad, als iedereen toch al wist dat het bureau fake is?

Het effect van nep
Naar aanleiding van een recente stunt van de Staatsloterij met nepnieuws over een schat met goud die was opgedoken, deed Communicatie online een onderzoekje om in te schatten in hoeverre PR-professionals het oké vinden om media om de tuin te leiden met nepnieuws. De meerderheid vindt dat het doel de middelen heiligt. Er zijn dan ook talloze voorbeelden te noemen van 'nieuws' dat achteraf toch onderdeel van een campagne bleek te zijn. Gevolg is dat de gevoeligheid voor nepnieuws bij media een stuk groter is geworden. Werken dit soort PR stunts dan überhaupt nog wel?

"There is no such thing as bad publicity" is een bekend gezegde. En dat er over The Good Life Agency wordt gesproken, is een feit. De valkuil is echter dat men het vooral heeft over of het echt is of nep, en niet over het onderwerp van de campagne zelf. De discussie die SIRE wilde aanwakkeren, lijkt nog niet echt gestart. Misschien is het idee van The Good Life Agency niet realistisch genoeg om mensen echt te confronteren met hun huidige media gedragspatroon. Beter zou het zijn om meer in te gaan op hoe afhankelijk mensen écht zijn van social media voor het opsmukken van hun ideaalbeeld van zichzelf.

Digital image consultants
Overigens is de gedachte dat het bureau wel eens echt zou kunnen zijn, helemaal zo gek nog niet. Digital image consultants die je helpen om je online imago op te krikken, bestaan namelijk al een tijdje. Op Twitter werd ook de connectie met de Netflixserie Black Mirror gelegd. In de eerste aflevering van seizoen drie speelt zich een soortgelijke wereld af waarin mensen 24 uur per dag bezig zijn hun eigen imago op te krikken door om te gaan met mensen met meer 'status' en elkaar te raten. Ook dat is een sneer naar de schijnwereld van social media: wat zegt jouw social mediakanaal over jouw geluk?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief