In cultureel verantwoorde appgroepen waar ik in zit, met voornamelijk progressieve mensen, maar ook op het conservatievere X is er iets geks aan de hand met de blik op het bedrijfsleven. Als ik het simpel frame komt het erop neer dat enerzijds het bedrijfsleven het grote kwaad is, profiteert van allerlei belastingvoordelen en totaal geen moreel kompas heeft. En anderzijds heult de rechtse politiek met het bedrijfsleven terwijl gewone mensen een ton salaris moeten meebrengen om überhaupt een huis te kunnen kopen. Dit frame werd maar weer eens bevestigd toen gisteren bleek dat de topman van ASML boos is en dat de Nederlandse politiek een keigeheim project heeft om techgigant ASML in Nederland te houden. Wat zich vervolgens ontspon is een circus wat een opmaat is naar, hopelijk, een serieus debat. Al ben ik daarover wat sceptisch.
Het wordt tijd voor een nieuw verhaal tussen de overheid en het bedrijfsleven
Blog
Opinie
Jos Govaart
07-03-2024
Frame 'politici zijn met zichzelf bezig' is erg effectief
Gewone mensen niets te verwijten
Operatie Beethoven is echt een heel interessante casus. Er wordt gesteld dat het vestigingsklimaat in Nederland voor grote bedrijven ernstig verslechterd is. Bedrijven als Unilever en Shell hebben Nederland al deels de rug toegekeerd. Boskalis wil elders uitbreiden en ook ASML maakt zich grote zorgen. En dus is Peter Wennink van ASML woest. Niet boos, nee, hij is woest. Zo stelt hij dat Nederland 'fat, dumb and happy' is en dat men 'niet weet waar de toekomstige waardecreatie in de wereld plaatsvindt'. Volgens hem gaat dat Nederland een 'hoop geld kosten', mede doordat de productie verdwijnt uit Nederland. Dat zijn allemaal geen toevallige woorden, want ze spelen in op een gedeelte van het frame dat aanwezig is in Nederland. Dat frame is heel simpel: politici zijn met zichzelf bezig en hebben geen idee wat er buiten het pluche van de kamer aan de hand is. Wennink hangt dit heel slim op aan de afwezigheid van politici bij een groot techevent (5 van de 6 hadden iets beters te doen). Dat event is natuurlijk niet het wezenlijke ding, maar beantwoordt wel aan het heersende frame van egotrippende wereldvreemde politici.
Tegelijkertijd heeft dat grote bedrijfsleven zelf ook met frames en reputatieproblemen te kampen. Als die expats dan dat enorme belastingvoordeel pakken omdat zij onmisbaar zijn. Hoe zit dat dan met zorgmedewerkers, leraren en politieagenten bijvoorbeeld? We komen nu aan op een vitaal kruispunt voor de Nederlandse samenleving. Wie is in staat om een nieuw verhaal te vertellen? Een eerlijk verhaal dat recht doet aan alle dynamieken van dit dilemma? We zitten in een enorme vertrouwenscrisis waarbij het grootste gedeelte van Nederland nooit nadenkt over waar waardecreatie plaatsvindt en hoe de schatkist werkt. En wat we daar als samenleving voor over hebben. Dat kun je heel veel mensen niet aanrekenen. Zij hebben immers andere zorgen. Een betaalbaar huis, een baan, de toekomst van hun kinderen en een gezond (leef)klimaat.Media en politiek mogen het zich echter wél aanrekenen dat het zover gekomen is.Dit debat wordt niet gevoerd omdat het zelden over structurele zaken gaat in media en politiek maar heel vaak over het nieuwste ophefkraaltje. Ik hoorde Klaas Dijkhoff iets moois zeggen in de podcast die hij met Gert-Jan Segers heeft. Hij had het over een ophefafkoelperiode. Want, zo stelde hij, we besteden in de kamer en in de media veel te veel tijd en aandacht (en dus ook geld) aan de ophef van de dag waardoor we vergeten goed na te denken over de echt structurele zaken.
Kom met een handreiking
Valt die bedrijven dan niets te verwijten? Zeker wel. Ook zij zullen zich moeten realiseren dat de samenleving aan verandering onderhevig is en dat mensen zorgen hebben en ook morele standpunten innemen. Dan kun je als bedrijf wel zeggen dat de wet de kaders van je handelen schept. Maar je kunt ook een stap naar voren doen. En oproepen tot een debat. Wij vinden dit belangrijk. Wij zien dat mensen iets anders ook belangrijk vinden. Zo komen we tot een nieuw evenwicht, een nieuw verhaal. Een handreiking die die kant opgaat, dat zou mij pas vertrouwen geven in de toekomst.
Verleg je grenzen!
schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!