Effie voor #Doeslief!
Gisteravond was de avond van de meest prestigieuze prijs in het communicatievak: De Effie Awards. Wij zijn enorm trots op dat we een wezenlijke bijdrage hebben mogen leveren aan een prijswinnende case: #Doeslief van Sire.
In een vroegtijdig stadium werden we gevraagd om mee te denken en vooral ook mee te doen met deze campagne. Allereerst een enorme eer dat we gevraagd werden, en het is helemaal gaaf dat de campagne zo'n succes geworden is. Niet in de laatste plaats vanwege de geweldige samenwerking van alle betrokken bureaus. Joe Public kwam met de "gouden vondst" #Doeslief, dat bleek een uitstekende kapstok om free publicity te realiseren.
Een van de vaakst uitgesproken reclameslogans
Een van de gaafste dingen aan deze campagne is, dat iedereen die er bij betrokken is regelmatig appjes krijgt met voorbeelden waarin de slogan #doeslief gebruikt wordt. Je voelt zo echt dat de campagne een waar succes was. Een zo vaak besproken campagne maak je niet zo vaak mee in je werkzame leven, dat was erg bijzonder om mee te maken en daar zijn we dus ook dankbaar voor! #Doeslief blijkt zelfs een van de meest besproken reclameslogans van de afgelopen tien jaar te zijn!
Casefilm
Om te zien welke rol PR speelde in de totale campagne, bekijk vooral onderstaande casefilm. Die geeft een heel goede indruk!
Credits: Joe Public Take Away Advertising
Uit het juryrapport
Uit het juryrapport valt het volgende te noteren over het resultaat:
SIRE wil met haar campagnes een steen in de vijver gooien. Deze campagne is een stevige baksteen. De vraag is alleen wel of SIRE door op bewustwording én gedrag in te zetten niet een te grote broek heeft aangetrokken voor zo'n kortlopende campagne. De resultaten op bewustwording en attitude zijn heel goed: 83% kent de campagne, 52% kent de hashtag, 37% is zich bewust van eigen onaardig gedrag, 83% vindt het belangrijk dat SIRE hier aandacht aan besteedt en zo zijn er meer mooie resultaten behaald. Maar of er echt gedragsverandering heeft plaatsgevonden is niet aangetoond, want intentie en zelf ingeschat gedrag zijn niet hetzelfde als daadwerkelijk gedrag. De maatschappelijke impact blijft dus beperkt tot bewustwording.
Communicatie heeft zijn werk zeker gedaan: de campagne (netto bereik 90%) krijgt hoge cijfers en maar liefst 56% van de mensen heeft met elkaar gesproken over #DOESLIEF (het doel was 20%). Maar is Nederland aardiger geworden door deze campagne? Het blijft een onbeantwoorde vraag. Aan de andere kant is de tijdgeest in deze campagne perfect gepakt en heeft Nederland een middel of handvat gekregen om elkaar op onaardig gedrag aan te spreken. Daar kun je iets mee, ook op de lange termijn. Daarom een bronzen Effie voor deze gouden vondst.
Betrokken bureaus
Gisteravond waren er nogal wat stoelen en tafels gevuld met mensen die, dus om-niet, hebben gebuffeld om deze campagne tot een resultaat te brengen. Deze bureaus hebben allemaal hun bijdrage geleverd:1. Joe Public Amsterdam, 2. Coopr, 3. Blauw Gras, 4. Searchresult: an Adeptiv Agency, 5. Soundcircus, 6. The Compound, 7. Ruigrok NetPanel, 8. FlycatcherInternet Research, 9. Interattractive, 10. Monalyse, 11. Prodigious, 12. Publicis Groupe - Starcom