Een eerlijke blog over geld

Blog
Tips & Tricks
Anouk Schepers
17-08-2021
Geld. Voor velen een lastig onderwerp. Een lange tijd heb ik ook een haat-liefdeverhouding gehad met geld. Door schade en schande heb ik veel geleerd en inmiddels sta ik bij Coopr bekend als deskundig budgetverdeler en degene die altijd het maximale uit de onderhandelingen kan halen. Maar waarom is het nu zo’n taboe? En waarom vinden we het soms zo lastig om met elkaar over geld te praten? Gelukkig zijn er een aantal simpele tips en tricks, zodat je met meer zelfvertrouwen met geld om kunt gaan. Ik zet mijn belangrijkste voor je op een rijtje: 
1. Wees eerlijk over budget
Wanneer ik de onderhandelingen in ga met een influencer of mediapartij, vind ik het altijd prettig om vanaf het begin af aan eerlijk te zijn over het budget dat is gereserveerd voor de samenwerking. Zo weet je in een vroeg stadium of je er samen uit gaat komen, of dat je mijlenver van elkaar af ligt en dus beter op zoek kan naar andere mogelijkheden. Onderhandelingen gaan dan sneller over de gewenste deliverables - één extra post - dan over duizenden euro's, en dat scheelt je een hoop tijd (en dus geld!). 

Dit geldt overigens ook op campagneniveau voor een (nieuwe) klant. Als je direct weet welk budget er is gereserveerd voor jouw diensten, kun je veel gerichter adviseren op de inhoud. Ook dat scheelt iedereen tijd en geld.  

2. Reserveer ruimte voor onderhandelingen
(Influencerbureaus en mediapartijen, jullie mogen deze tip even overslaan ;-)). Ik reserveer vaak wat extra bovenop het aangegeven budget om ruimte voor onderhandeling over te houden. Zo hoeft een deal niet stuk te gaan op een paar honderd euro en snijd je jezelf uiteindelijk niet in de vingers. En als voor dat budget dan toch een extraatje kan worden toegevoegd, is dat alleen maar mooi meegenomen, zeker voor de klant! 
"Waarom vinden we het soms zo lastig om met elkaar over geld te praten?"
3. Het is niet fout om commercieel te denken
Het lijkt soms alsof we ons schamen bij het idee dat we ook geld moeten verdienen en daarom vinden we het soms lastig om marges door te berekenen op externe kosten. Maar, voor niets gaat de zon op en ook dat zal iedereen begrijpen. Reken je op een offerte van een externe partij marge door aan de klant (altijd doen!), geef dit dan ook eerlijk aan in je begeleidende mail of in gesprekken met de klant. Het is heel normaal om marge door te berekenen voor administratiekosten en handling. En vindt de klant dit lastig? Bekijk dan samen of er mogelijkheden zijn voor directe facturatie aan de klant door je leverancier. 

4.  Wees realistisch
We werken nu eenmaal in een dienstverlenende sector en gaan graag voor het maximale resultaat. Iets te vaak heb ik meegemaakt dat we erg enthousiast waren over een concept of idee dat we zo strak hadden gebudgetteerd - zie je wel, als ik nu 1.000 euro daar wegsnoep, dan lukt het wel - dat we uiteindelijk zelf spekkoper bleken te zijn. Hoe tof iets ook is, maak vooraf een realistische budgetverdeling en opnieuw: wees daar ook eerlijk over richting de klant. Een potje ‘onvoorzien’ reserveren is daarbij nooit een overbodige luxe. 

5. Maak miscalculaties bespreekbaar
Je budgettering kan nog zo goed in elkaar steken, het kan altijd voorkomen dat het project halverwege toch een stuk duurder blijkt dan vooraf ingecalculeerd. Wanneer en hoe maak je dit bespreekbaar met de klant? In 9 van de 10 gevallen is er ook bij de klant begrip voor dit soort situaties en kun je samen nadenken over een oplossing. Zo kan er extra budget vrijgemaakt worden, of kan de klant zelf een stapje bijzetten om tijd te besparen. In elk geval: hou het in de gaten en wees er op tijd bij, zodat niemand achteraf voor verrassingen komt te staan. 

De rode draad van dit verhaal: zolang je open en eerlijk blijft communiceren over geld, gaat alles vaak een stuk soepeler en zal het je uiteindelijk makkelijker afgaan. Zie het als een leuke uitdaging om zowel voor jezelf, de leverancier als de klant een win-winsituatie te creëren. Het kan namelijk ook heel leuk zijn om met budget bezig te zijn. Daag jezelf uit om het maximale resultaat te behalen, maar ook een gezonde eindafrekening te hebben!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief