8 Designer struggles
De design-afdeling van Coopr bestaat uit 3 designers. Met Joost en Esmée ben ik iedere dag creatief bezig. Love my job! Maar soms... Alle begrip voor iedereen die geen grafische opleiding of kunstacademie heeft gedaan en ik respecteer ieders mening. Maar: vormgeving is niet zomaar een beroep. Designer bén je. Niet van 9 tot 5 maar op elk moment van de dag. Een kleine opsomming van de struggles die ik als designer heb.
1. Versie42.jpg
Een ontwerp is voor je eigen gevoel nooit af. Het kan altijd beter. Hmm... misschien moet dat blokje een stukje naar rechts, nee toch naar links. Als ik vandaag tevreden ben met mijn ontwerp, betekent dit vaak dat ik het de volgende dag helemaal niets vind.
2. Een sterke mening hebben over alles wat visueel is
Als een restaurant Comic Sans of het te vaak gebruikte Lobster als lettertype gebruikt in hun menukaart, heb ik gelijk als vooroordeel dat het eten ook niet best is. Anderzijds kan ik trouwens ook weer helemaal blij worden van een mooi ontworpen menukaart.
3. Het ontwerp ligt ter feedback bij 6 andere mensen, uh oh...
Wat je ook maakt, er is altijd iemand die het niet mooi vindt. Meningen zijn subjectief. De ene persoon vindt blauw een mooie kleur, en de ander walgt ervan. Daarom is het nogal frustrerend als meerdere mensen feedback op jouw werk moeten geven.
4. "Het logo moet groter."
Het logo heeft als belangrijkste doel te laten zien wie de afzender is, maar het is niet de boodschap. En het gaat toch uiteindelijk om de boodschap.
5. Final.jpg, of toch niet...
Last minute wijzigingen. Met name frustrerend als het ontwerp al richting de drukker is of je de tekst net mooi uitgelijnd hebt.
6. "Kan je hier even een mooie plaatje van maken?"
"Oh, en steek er niet te veel tijd in, er is niet zo veel budget!" Mensen onderschatten vaak de hoeveelheid werk die in een design wordt gestoken. Soms lijkt het wel zo, maar we zijn (helaas) geen tovenaars. En van het woord "plaatje" krijgen we de kriebels. ;-)
7. Kan je het voor mij voor een vriendenprijsje (lees: gratis) doen?
Familie en vrienden verwachten dat je gratis en voor niets logo's, geboortekaartjes en trouwkaarten maakt.
8. Designers Block
Dit is denk ik wel de ergste struggle in het rijtje: "Designers Block". Elke designer herkent dit, en anders liegen ze. Er zijn momenten dat je iets niet op papier krijgt, vanwege een gebrek aan inspiratie. Onder de douche, of middenin de nacht kan ik juist de briljantste invallen krijgen. (Niet vergeten om dan op te schrijven!) Wat voor mij werkt, is om het vooral niet te forceren en even afstand te nemen. Designer collega's kunnen ook helpen om iets vanuit een ander perspectief te bekijken, ga er dus vooral niet alleen mee zitten.
Klagen hoort erbij (niet te vaak!), maar uiteindelijk ben ik gek op mijn werk en zou ik niets liever willen doen. Misschien moet er een vervolg op deze blog komen, maar dan redenen waarom designer zijn het leukste beroep ooit is.