De beste pitch? Een beetje George en vooral veel Jerry

Blog
Opinie
Bas Hakker
02-08-2023
In de 43ste aflevering van de beste TV-serie allertijden - Seinfeld - hebben George en Jerry een pitch bij tv-bazen. Jerry is gevraagd om een idee te lanceren voor een comedy en George gaat hem helpen bij het uitleggen van zijn plannen aan de NBC-directie. George voelt zich natuurlijk al snel een echte comedyschrijver en zijn idee is dat het een ‘show about nothing’ moet worden ofwel een comedy waarin wat goede vrienden in New York maar een beetje rondlummelen en praten over het weer en het nieuws (en lezen). Natuurlijk levert het - tijdens de pitch - een grote discussie op met de directieleden, maar George bouwt geen compromis terwijl Jerry wel meepraat met de bazen.
In Adweek stond een aardig verhaal over een Amerikaans onderzoek door adverteerders en bureauorganisaties. Hierin zijn de kosten voor de gemiddelde pitch op een rijtje gezet door 300 mensen van bureaus en adverteerders ernaar te vragen. Voornaamste conclusie is dat er door beide partijen veel geld wordt weggespoeld, geld dat beter gebruikt kan worden om te investeren in de relatie. Adverteerders betalen het meeste, namelijk gemiddeld 408.500 dollar om een bureau te selecteren. Bureaus op hun beurt investeren 406.000 dollar per pitch in de VS. Het kost dus een heleboel geld aan beide kanten; een beetje pitch gaat over de miljoen dollar. Grote schaal natuurlijk en niet te vergelijken met de Nederlandse situatie, en al zeker niet met pr pitches, maar het geeft wel een beeld. Nooit verdwijnen

Over de vorm valt dus te twisten, maar de pitch zal nooit helemaal verdwijnen uit het pr-vak dus kan je het spel maar beter meespelen dan hoe George dat deed. Harvard Business review deed in 2020 onderzoek onder directies van bedrijven met in totaal 10.000 pitch ervaringen. Er kwamen vier factoren uit die ervoor zorgen dat je een pitch kan winnen:

1. Het gaat om het tonen van jouw ervaring
Natuurlijk moet je alles van de case weten, maar vooral voor een senior publiek is het belangrijk om jouw ervaring te laten zien. Vertel dus subtiel hoe jullie soortgelijke problemen in het verleden oppakten.

2. Sta er als een team
Het is belangrijk om als een team te presenteren. Op die manier kan de eventuele klant iets leren over de chemie tussen de verschillende personen bij een bureau.

3. Praat over het probleem en niet (te veel) over de oplossing
Het is verleidelijk om lekker over de briljante oplossing te praten voor het probleem want jullie hebben natuurlijk iets briljants bedacht als bureau. Maar een directie wil liever dat je het over het communicatieprobleem hebt. Wat is de kern ervan, wat is de aanleiding en wat moet er allemaal gebeuren om het probleem eventueel op te lossen.

4. Goed luisteren
Hoe meer ervaren het team is waar je tegenaan praat als bureau hoe beter je moet luisteren naar hun verhalen. Stel veel vragen en zorg dat er iets gezamenlijks ontstaat.
 
Conclusie
De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat je tijdens een pitch de koning moet zijn van de feiten, de perfecte oplossing moet bedenken voor het probleem van de klant, maar dat je daardoor niet gaat winnen. Hij of zij beoordeelt jullie als bureau namelijk op - old school -chemie. Zo’n bedrijf gaat drie of vier jaar met het bureau samenwerken en potentiële vriendschap bepaal je niet alleen op de feiten. Wat had George kunnen doen om die show direct te verkopen aan de mensen van NBC? Hij had natuurlijk moeten onderzoeken hoe dat team van de omroep in elkaar zit, waar hun behoefte zat en daar had hij op in moeten spelen. Een beetje zoals Jerry; een leuke grap maken en luisteren. Gelukkig was dat maar fictie (of niet?).

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief